18 Mart 2015 Çarşamba

Bıldırcın Kılavuzu

Bıldırcın kılavuzunu daha önce canlı olarak hiç görmemiştim. fotoğrafta ve belgeselde görmüş olduğum bıldırcın kılavuzunu biraz araştırdıktan sonra Antalya bölgesinde olduğunu ve bulunmuş olduğu bölğeleride kısa bilgi olarak öğrendim ve her fotoğraf çekmeye gittiğimde o bölgelerde aklıma geliyordu bir gün hiç beklemediğim bir anda küçük köy yolunda aracın önüne kondu bizede artık bir kaç kare fotoğrafını çekmek kaldı.Hasan Sayın






Kaynak yazı:Anonim kuşlar----- trakkus.org.tr
Tanımı

Büyüklüğü 26-30 cm, ağırlığı 120 ila 160 gm olan bıldırcın kılavuzunun uçarken kanat açıklığı 45- 50cm’yi bulur.Genelde erkek ve dişi birbirine çok benzer, ancak dişinin sırtı biraz daha açık renk, gözlerinin üzerindeki gri kahverengi çizgiler ise erkeğinkine nazaran daha incedir. Erkek bıldırcın kılavuzunun sırtındaki çizgilerde griye nazaran kahverengi/kızıl daha hakimdir. Ancak erkeğin başının iki yanındaki, göğsü ve gaga altındaki tüyler ise dişiden daha açık gridir. Türkiyede avcılar arasında bıldırcın göçü sırasında rastladıkları bıldırcın kılavuzunun bıldırcın göçünün öncüsü fikri yaygındır, ancak bıldırcın kılavuzu’nun bıldırcınla hiçbir alakası yoktur. Bıldırcın Phasianidae, Bıldırcın kılavuzu ise Rallidae ailesindendir. Ortak tek yanları aynı mevsimde göc eden iki farklı göç kuşu olmasıdır.
Habitatı
Açık çayırlık, az ağaçlı alanları tercih eder. Kuru ya da rutubetli olması farketmez, ancak bataklık, kayalık ve kumsalları sevmez.
Yayılışı
Bildircin klavuzu Avrupa ve Orta Asya`da Bati Cin`e kadar olan bolgede urer. Kisi Sahra`nin guneyinde gecirir.
Beslenme
Böcek ve larvaları, solucan, küçük kurbağa, bitki yaprakları ve tohumla beslenir. Beslenmeyi genellikle sabah gün doğarken ya da gün batışı saatlerinde yapar. Yağmur sonrası ya da yağmur çiselerken beslenmeyi tercih eder.
Biyolojisi
Nisan ve Ağustos arasında çiftleşir. Araştırmalar kılavuz bıldırcınının genellikle çok eşli oldugunu saptamıştır. Erkek iki ya da daha fazla dişiyle çiftleşir. Bu mevsimde erkek gece gündüz öter. Yuva yapmak için ağaç olmayan yerleri tercih eder. Yuvayı dişi yüksek yabani otların bulunduğu açık alanlarda yapar. Yuva yapımında kurumuş yaprakları kullanır. Kuluçka süresi 16 ila 20 gündür. Yumurta adedi 8 – 12 arasıdır. Yumurtadan çıkan yavruların renkleri kül rengidir ve gagaları açık pembedir.
Göçü
Bıldırcın kılavuzu Batı Avrupa`dan Çin’e kadar göç eder. Yapılan araştırmalara göre farklı rotaları kullanır. Fas, Tunus, Cezayir üzerinden Güney Afrikaya veya Yunanistan, Bulgaristan, Türkiye ve Mısır üzerinden Kızıl denizi de geçerek Arabistan yarımadasına ulaşır. Kışı Zaire’denGüney Afrikaya kadar uzanan bölgelerde geçirir. Batılı araştırmacılar son yıllarda bıldırcın kılavuzu nüfusunun azaldığını öne sürmektedirler. Özellikle Rusyada çiftçilerin erken mevsimde silaj yapmalari yüzünden son on yılda yüzde yirmi civarında nüfusun azaldığı yönündedir. Ayrıca www.iucnredlist.org/search/details.php/5520/all sitesinde Bıldırcın kılavuzunun dünyanın hangi ülkelerinde bulunabildiği, hangi ülkelerinde hiç görülmediği listelerine ulaşmak mümkündür.
Popülasyonu
En son verilere gore Avrupa`da 1.3 ila 2 milyon ureyen cift oldugu tahmin edlmektedir.
Davranışları
Ureme doneminde cogunlukla saklanan bir turdur, sesini duymak gorulmesinden daha olasidir,

0 yorum:

Yorum Gönderme