27 Aralık 2014 Cumartesi

Saz Delicesi

Fotoğrafta görülen Saz deliceleri Antalya ili Serik boğazkent ve Manavgat.Konya ili Bozkır ilçesi güdürüf mevkiinde çekilmiştir.Hasan Sayın









Kaynak Yazı:trakkus.org.tr
Tanımı:
Kanatları geniş ve yuvarlak uçludur,uçuşta şahine benzer. Erkeğin sırtı ve kanat örtüleri kızıl kanat telekleri ve kuyruğu gri, kanat ucu siyahtır. Dişisi ve gencinin alnı, boğazı ve kanat önü krem rengi, diğer kısımları kahverengidir, bazı gençleri kopkoyu olabilir.circus aeruginosus (Linnaeus, 1758) – Saz Delicesi (Marsh Harrier): Yurdumuzddaki en büyük delice olup, Milvus migrans (Kara Çaylak)’a benzer; Kuyruk ucu yuvarlaktır. Kır ve sazlıklarda alçaktan uçarak avlanır. Erkeği daha küçük ve kahverengi; başı ve göğsü krem rengi; kanat uçları siyah, arka yarısı ve kuyruğu grimsidir. Dişisi daha sade ve koyu kahverengi; başının üst tarafı, boğazı ve kanat önü lekesi krem sarısıdır. Gencinin üst tarafı açık, altı daha siyahtır. Kışın ve üreme zamanı geniş sazlıkları, avlanırken ve göç zamanı açık arazileri tercih eder.
Habitatı
Sazlıklarda bulunur, Sazlıklarda ürer. Islak alanları tercih etsede son zamanlarda tarım alanları ve düzlüklerde de rastlanmıştır
Yayılışı
Saz delicesi Avrupa' dan Kuzey Batı Afrika' ya ve Asya 'ya, Orta Doğu nun kuzey kesimlerine kadar görülebilir. Avrupa da, Kuzey ülkelerinin dağlık kesimleri, İngiltere ve İrlanda da pek rastlanmaz.
Beslenme
Küçük memeliler, su yakınlarında yaşam alanı olan ötücüler, kurbağalar, böcekler, balık, semender besin zinciri içindedir. Bunun yanı sıra leş de yer.
Biyolojisi
Üreme dönemi mart ayının ortası ile Mayıs başına kadar devam eder. Erkeler çok nadir tek eşle birkaç yıl yaşar genelde çok eşlidir. Dişiler 3-8 yumurta bırakır. Yumurtalar oval şekilde ve beyazdır. Kuluçka süresi 31-38 gündür. Yavrular 35-40 günde uçma yetisine sahip olurlar. Yavrulara hem dişi
Göçü
Güneydoğu Anadolu’nun doğusu, İçbatı Anadolu ve Orta Anadolu’nun doğusunda belirli noktalarda üreme göçmeni, Doğu Akdeniz, Antalya civarı, Ege’nin güneydoğusu, Orta Anadolu’nun orta kesimi ve Marmara’nın güneyinde kış göçmeni, Marmara’nın doğu kesimi ile Orta Anadolu’nun güneyi ve Kızılırmak Deltası’nda yerli bir türdür. ( rousettus ) Van Gölü civarı, Güneydoğu Anadolu’nun doğusu, İçbatı Anadolu ve Orta Anadolu’nun doğusunda belirli noktalarda üreme göçmeni, Doğu Akdeniz, Antalya civarı, Ege’nin güneydoğusu, Orta Anadolu’nun orta kesimi ve Marmara’nın güneyinde kış göçmeni, Marmara’nın doğu kesimi ile Orta Anadolu’nun güneyi ve Kızılırmak Deltası’nda yerli bir türdür. ( rousettus )
Popülasyonu
19. ve 20. yy arasında populasyonunda yaşam alanlarının yok olması ve kirlilik sebebi ile düşüş olmuştur. Birçok ülkede halen tehdit altındaki türler arasında olup koruma altındadır.
Davranışları
Ciftleşme döneminde erkekler oldukça bölgecidir. Erkekler bu zamanlarda dişiye kur yapmak için daireler çizerek yükselir daha sonra oldukça hızlı bir şekilde yere doğru dalış yapar, daha sonra dişi de erkeğe eşlik eder. Yine bu zamanlarda erkekler dişiye avladıkları yiyeceklerden havada ikram ederler. Diğer delicelerden daha antisosyal bir türdür. Yalnızlığı sever. Yuvalarını bataklık, sazlık alanlara çalı çırpı ve yaprak kullanarak yere yaparlar. Nadir olsa da tarım alanlarına yuva yapan çiftlere de rastlanır.
Ses-Ötüşü
Tipik sesi tekrarlı ve keskindir. " ke-ke-ke" yada "kek-kek-kek". Genellikle gösteri uçuşu bazen de tehlike anında ya da düşmanını kovalarken duyulur.
Kaynaklar
kaynak wikidipedia
çeviri katkılarindan dolayi Sayın (ziva) ya tesekkürler....TTSE

0 yorum:

Yorum Gönderme