21 Kasım 2014 Cuma

Sögüt Bülbülü






Fotoğraf çekim yerleri Antalya Manavgat, Antalya Ekşili Göleti / Konya Hadim,Korualan yenice mevkii  Hasan Sayın
Kaynak yazı:Anonim kuşlar
Tanımı
Ssğüt bülbülünün ilk bilimsel tanımı Carl Nilsson Linnaeus'un Systema Naturae'sinde (1758) Motacilla (Çalıkuşu)familyasında gösterilmiş daha sonra Fredrich Boie tarafından (1826) Ötleğengiller familyasının Phylloscopus cinsinin Trochilus türü olarak değiştirilmiştir. Söğüt bülbülü ve Çıvgın birbirine çok benzeyen kuş türleridir.
Kesin tanı yapılabilen iki özellik vardır.
1. Ötüşü
2. Kın ve el telekleri orantısı.Söğüt bülbülünde kın ve el telek örtüsü uzunlukları birbirine çok yakındır.Çıvgında ise kın telekleri el teleklerinin iki misli civarıdır.
Tanımlayıcı olmasa da genelde ayırımları aşağıdaki gibidir.Çıvgın: Kaş kısa/donuk Ayaklar Koyu Kanat kısa Kuyruğunu sallarSöğüt bülbülü: Kaş uzun/belirgin Ayaklar Açık Kahverengi, ama koyu olanları da vardır.Kanatları uzun Kuyruğunu titretir .Phylloscopus ailesinin bu küçük üyesinin üst tarafı zeytin yeşili göğsü sarı karnı beyazımsıdır.
sonbaharda gençler taze tüyleriyle limon sarısı rengindedirler.
Dikkatli bakıldığında söğütbülbülünün göz halkası olmadığı da görülebilir.
Beslenirken kuyruğunu Çıvgın gibi yere doğru eğmez.
Üç alt türü genel kabul görmüştür;1)Phylloscopus trochilus trochilus,diğer iki alttürden ufak,daha zeytinyeşilive daha sarıdır.2)Phylloscopus trochilus yakutensis ,göz üstünde daha belirgin beyaz,soğuk gri-kahve sırta,donuk beyaz karna,çizgili veya benekli grimsi bir göğüse sahiptir.3)Phylloscopus trochilus acredula,renk tonu grimsi ve daha az yeşildir.
Habitatı
Ağaçlıklar ve bilhassa sineği celbeden Söğütlüklerde, Huş ve Akçaağaç ormanı kıyılarında, fundalık,çalılık,park ve bahçelerde görülür.Nemli,ıslak ortamları severler
Yayılışı
Bu tür dünyada 10 milyon km2 lik bir alana dağılmıştır.
Ülkemizin batı ve güney bölümlerinde yoğun olmak üzere neredeyse tamamında ilkbahar ve sonbahar göçlerinde sıkça rastlanır.Avrupa’nın kuzey batısından Sibirya’nın doğusuna kadar tüm bölgelerde kuluçkaya yatar.Kışı Sahra’nın güneyinde tropik Afrika’da geçirir.
Beslenme
Tohum yemeyen kuşlardandır.
Mutfağında böcekler ve larvaları, yaprak bitleri, sinekler ve örümcekler bulunur.Yeşillikler üzerinde hovering yaparak ani dalışlar,sıçrayışlarla avlanırlar.Göç sırasında meyva ve böğürtlen benzeri besin tüketebilirler.Göç ihtiyatını yaptıktan sonra normalin 5 gram fazlası ağırlıkta olabilirler
Biyolojisi
Yuvalarını alçak çalılıkların, fundalıklar dipleri gibi toprak üstünde ama ulaşımı zor, insanlardan uzak yerlere yaparlar.Ender durumlarda yuvasını beş metre yükseğe bir ağaca,bir yarığa veya taş aralarına yapabilirler.
Kubbeli yuvasını çim,yosun ve ot saplarından yapıp içlerini ince dal ve tüylerle döşerler, girişi yuvanın yan tarafında olur.Nisan ve Mayıs aylarında başlayan üreme döneminde bir veya iki kez kuluçkayayatarlar. Henüz yavrular bağımsızlıklarına kavuşmadan dişi ikinci bir kuluçka dönemi hazırlıklarına başlıyabilir.Parlak yumurtalarının kırmızı-kahverengi benekleri vardır.Kuluçkaya dişi yatar yavrular her iki eş tarafından beslenir.Yavruların tüylenme süresi 13 ila 16 gündür.
Üreme dönemi bölgelere göre Nisan ortasından Temmuz ortasına kadar devam eder.
Göçü
Söğüt bülbülleri ilk ve sonbahar göçmenleridir. Türkiye ziyaretleri nisan-eylül aylarıdır.
Kuzey Avrupa ve Sibirya’dan Orta Afrika’ya kadar uzun bir göç yolculuğu yaparlar.
Mesafe 12.000 km civarındadır.
Göç yolculuğu çıvgınınkine nazaran daha uzun olduğundan kanatları da daha uzundur. Genelde gece yol alırlar.Günde yaklaşık 100 km. yol katedebilirler.Bazı bireylerin hayret verici şekilde günde ortalama 218 km. yol aldığı tespit edilmiştir.
Popülasyonu
Dünya üzerinde yoğun bir nüfusa sahiptirler.
Tahmini 110 ila 200 milyon birey sadece Avrupa üzerinden göç eder.En yüksek populasyon 24 milyon çiftle İskandinavyadır.Kilometre kareye 1100 çiftten fazladır.Global populasyonu 343.000.000 -1.200.000.000 arası tahmin ediliyorr.
Bazı ülkelerde örneğim İngilterede son 25 senede % 70 lere varan nüfus azalması görülsede Genel
nüfusta kırılganlık eşiğine yaklaşmamıştır.
Phylloscopus trochilus trochilus ,İngiltere,İskoçyanın güneyi,İrlanda,İsveçin güneyinden kuzey İspanyaya,Polonya ve Romanyada ürerler. Batı Afrikada kışlarlar
Phylloscopus trochilus acredul ,Tüm İskandinavya,orta ve doğu Avrupa,doğu ve orta Sibiryada ürer.Afrika ve Sudanın güneyinde kışlar
Phylloscopus trochilus yakutensis,orta ve doğu Sibiryada ürer.Afrikanın doğu ve batısında kışlar.
Davranışları
Beslenirken, cok hareketli kuşlardır. Çok ürkek değildir.
Genellikle yaprak bitlerini yemek için yaprakların tarafında uçup kıpraşırlar.
Kanatlı böceklerin ve sineklerin peşinden uçup onları yakalamaya çalışmaları görülecek bir manzaradır.
Söğüt bülbülü:
Erkekler dişilerden önce üreme bölgelerine gelirler davetsiz misafirlere karşı saldırganca korudukları ikiye kadar alan edinirler ve öterek geldiklerini haber verirler.Eşleşmenin girişimini dişi erkeğin alanına girerek yapar.Kur sırasında erkek dişiye usulca cıvıldayarak ve yatay bir duruşta,kafa ilerde kanatlar düşük vaziyette,yaklaşır ve yanında durur.Sonrasında erkek kuyruğunu sallayarak ve kanadını kırarak dişinin peşine düşer.
Erkek yuva yapımına yardımcı olsada yuvayı dişi yapar.
Mayıs ayında yapraklı ağaç ormanlarında sesleri duyulmaya başlanır.
Yuva yapım aşamasında erkek ötmeye ara verir,ama çiftleşme zamanı yine sesini duyabilrisiniz.
Temmuz ayında tamamen susan erkeğin sesini, sonbaharda tüy değişiminden sonra güzel günlerde yeniden duymak mümkün olur.
kaynak: www.reuber-norwegen.de/RundeInfoVoegelFitis.html
Çeviri:Emine Nurhan Tekin
Yerel Adlar
Söğüt bülbülü - üvit / Denizli (uozgur)
Ses-Ötüşü
Sakin başlar aniden yükselip yavaşça sönen melodik ve gösterişli bir son.
''Sisisi-vüy-vüy-vüy svi-svi-svi tuuy tuuy tuuy si-si-si-sviiiy-sü.''
Ayırıcı Tanı
Ayırıcı Tanı bilgisi bulunamadı
Kaynaklar
www.garden-birds.co.uk/birds/willowwarbler.htm
Collins Bird Guide
www.iucnredlist.org
Vikipedia.org

0 yorum:

Yorum Gönderme